Miért nem hoznak eredményt a Facebook hirdetéseid?

Vállalkozóként / marketingesként biztos rengeteget hallottál már a Facebook hirdetésekről – és arról, hogy mennyi lehetőség van ebben a rendszerben.

Akár sokszoros megtérülés, rengeteg profit, és nagyon durván skálázhatod vele a céged – azaz növelheted a méretét, eladások számát.

Oké, akkor miért nem hoznak eredményt a hirdetéseid? Neked miért nem térül meg, vagy egyáltalán hoz valódi vásárlásokat a hirdetésed?

FIGYELEM: Ennek a cikknek az elolvasásához kell egy alapszintű önkritika.

Ha úgy állsz a dolgokhoz, hogy mindenki hibás mindenért (csak Te nem), akkor ez a cikk NEM neked szól!

Napi szinten Facebook hirdetésekkel foglalkozom (a munkaidőm nagy részében), ezért látom, mit rontanak el leggyakrabban. Lehet, hogy nem minden állítás igaz rád, de mindegyiken érdemes elgondolkoznod.

Nézzük meg, hogy mik az alapvető hibák, amiket leggyakrabban elkövetnek vállalkozók, és marketingesek a hirdetéseik kapcsán.

Nincs stratégia a hirdetésekkel kapcsolatban

Lehet, hogy technikai tippekért jöttél, de ne ugord át ezt a részt! Ígérem, nem lesz száraz.

A stratégia kérdését két témakörre érdemes osztani, kezdjük az elsővel.

Nincs marketingstratégia

Ne szomorodj el, ha a Te cégednek sincs marketingstratégiája, mert az elmúlt években azt tapasztaltam, hogy 20-ból 1, nagyon maximum 2 cégnek van.

Ez azt jelenti, hogy nem vagy lemaradva, de nem is vagy senki előtt.

(Ha van marketingstratégiád, akkor megnyugodhatsz, és ugorj a következő főcímre!)

Miért kell ennyire ez a marketingstratégia? Ez nem a nagyvállalatok játszótere?

Nem.

Azért kell, mert mindig célhoz választunk eszközt, nem fordítva. Gondolj csak bele a következő helyzetbe:

Éppen elkezdesz főzni, viszont csak 1 kést használhatsz a konyhádból. Ahelyett, hogy előbb megvizsgálnád, mire fogod használni az eszközt, kiválasztod a legnagyobb és legélesebb kést – mert az tutira nyerő.

Most jön a feketeleves: Neked ezzel a késsel meg kell hámoznod a krumplit, répát, hagymát is, anélkül, hogy levágod vele a kezed…

„Basszus, jobb lett volna egy apró kés. Vagy jobb lett volna a CÉLHOZ választani ESZKÖZT és nem fordítva.”

Őrület, hogy nem mindig a LEG-LEG fegyvert kell használnod a csatában, nem? (forrás: Pixabay)

Szóval már érted, hogy miért kell előbb célokat meghatározni, utána az eszközt.

Persze ez csak egy funkció a sok közül, mert a stratégia segít, hogy…

 • Tudd, hova pozicionálod a céged, és mit kommunikálj a hirdetésekben.
 • Ismerd a buyer personákat, így tudod szegmentálni a hirdetéseid, és nem csak kiöntöd a nagyvilágba.
 • Meglegyenek a rövid, közép, hosszútávú célok, itt már tudod, hogy melyik eszköznek menni eladást kell hoznia ehhez.
 • A célokhoz eszközöket tudj rendelni, és itt kerül képbe a Facebook ads, vagy Google ads pl.

és még sorolhatnám.

A stratégia összetett dolog, ezért szoktam az ügyfelekkel rászánni 5-10 órát egy marketingstratégia összerakására.

Nincs hirdetési stratégia

A vegyenek, az nem stratégia – ezt jó, ha felírod magadnak valahova.

Sok vállalkozás úgy hirdet, hogy kiszórja a hirdetéseit minden felületre, lehetőleg hideg célközönségre, 18-65 éves korig. Jobb esetben még konditeremként beállítja, hogy érdeklődjenek az edzés iránt, de ennyi.

Hogyan lehetne jobban csinálni?

 • Szegmentálni kellene, már csak a kreatívok miatt is. Más fog behozni egy 18-25 évest (pl. a csajok/pasik imádni fognak a strandon), mint egy 55-65 évest (azért jó lenne még pár évig élni, nem?).
 • Minden felület? Egy Instagram storiesban szerinted mennyi fog látszani a hirdetésedből? Inkább válaszd a megfelelő felületeket a kreatívodhoz!
 • Ők most találkoznak először veled. Nagyon kicsi százalékban fognak bejönni.

Az utóbbi a legérdekesebb kérdés.

Én azt szoktam mondani az ügyfeleinknek, hogy minden esetben

el akarjuk juttatni az embereket onnan, hogy nem ismerik a problématudatuk és a megoldást, odáig, hogy van problématudatuk, és van megoldástudatuk is, valamint rajongói a cégednek.

Oké, ez most száraz volt, nézzük a gyakorlatban, a konditermi példával élve:

 1. Tudnia kell a 20 éves srácnak, hogy szarul néz ki, amikor ilyen korban hájas valaki – feltéve, ha ezt nem betegség okozza. A mekiben enni minden nap pedig nem olyan menő, mint gondolja.
 2. El kell ültetni a bogarat a fülében, hogy valahol sportolni kellene, mert így nem fog tudni becsajozni. (nem kell ezt ilyen direkten kimondani, elég az indirekt kommunikációval megmutatni neki.)
 3. A megoldást lehet konditerem, vagy az utcán futás is. Azért a konditeremben mégiscsak 20 fok van, ami kényelmesebb, mint a 0 vagy épp 30 – évszaktól függően.
 4. Egyébként ha már itt van, egészséges életmódot is élhet, és meghosszabbítja az életét 20-30 évvel. (érzelmileg már megfogtuk, hogy racionalizálunk.)
 5. Pont van egy konditerem a közelben, és azok mi vagyunk, jé. (mert belőttük, hogy 3 kilométeren belül hirdessünk.)

Itt persze visszatérünk már a pozicionáláshoz. Ha laza a pozicionálásod, simán kommunikálhatsz hasonló stílusban a 20 éves sráccal. Ha konzervatív, akkor a racionális oldalról érdemes támadnod, hiszen akkor nem fogod megmondani valakinek, hogy ő kövér. 🙂 (nem akarunk senkit megbántani egyik esetben sem, csupán segíteni. Valakinél ez működik, valakinél az.)

Fontos különbség: Ha nem építed fel ilyen lépcsőzetesen a kommunikációd, hirdetéseid, és csak azt hideted, hogy „mi egy konditerem vagyunk, ahol jót tudsz edzeni”, azzal csak egy gond van: Csak azokat fogod megfogni, akiknek már van problématudatuk. (vagyis valamiért el akarnak kezdeni edzeni.)

A Facebook hirdetések igénylik a JÓ célokat

Nem, ez most nem egy motivációs előadás részlete.

Amikor létrehozol egy hirdetést – már ha hirdetéskezelőből készíted, amit nagyon ajánlok – akkor első körben a célokat kell beállítani.

Forgalom, konverziók, aktivitás… Melyik a nyerő?

Megint a céltól függ, ez is.

Igen, megint itt tartunk.

Egyébként nagyon egyszerű alapszabály:

 • Termékoldalra általában konverziós hirdetéssel viszünk forgalmat.
 • Cikkre forgalom típusúval.
 • Sima posztot pedig aktivitás céllal hirdetünk meg.

Mit szoktak itt elrontani a vállalkozók / marketingesek?

 • Nincs Facebook képpont, azaz pixel a weboldaladban (erre még visszatérünk később!). A lényeg, hogy ezzel az eszközzel mérsz mindent a weboldaladon
 • Vásárlást akarsz, de elérésre hirdetsz. A Facebook okos, és optimalizál – pont arra, amit kérsz tőle. Ha vásárlást kérsz, vásárlást kapsz. Ha elérést, akkor azt.
 • Hivatkozáskattintásra optimalizálod a forgalom típusú hirdetésed, mikor azt szeretnéd, hogy eljussanak az oldaladra azért. Erre a legjobb mód az érkezési oldal megtekintésre való optimalizálás.

Ha ez még nem lenne elég, akkor érdemes megvizsgálnod, hogy hányadik lépcsőn tart az illető a hirdetési stratégiádban, funneledben.

Aki sokadik lépcsőn tart, ismer és szeret téged ( – ez egy szűk réteg lesz), náluk lehet jobb konverziós arányokat hoz, ha érkezési oldal megtekintésre optimalizálsz… Azért, mert ők kattintás után nagy valószínűséggel már vásárolni fognak, így nem kell külön a konverzióra optimalizálással szöszölnöd – de ez már egy haladóbb dolog, előbb legyenek rendben az alap célok a hirdetéseknél, utána ráérsz kísérletezgetni.

Mérd a hirdetések eredményeit

Ezt a részt csak akkor olvasd el, ha még nincs bekötve a Facebook pixel – azaz képpont – (jól!) a weboldaladba, és online szeretnél eladásokat, vagy bármilyen konverziót elérni. (az is konverzió, ha jelentkezik valaki a szolgáltatásodra, vagy felveszi veled a kapcsolatot!)

Ha WordPress, vagy bármilyen másik dobozos weboldalad van, nagyon egyszerű lesz a sztori, mert a Facebook segíteni fog ezt gyorsan, és egyedül megoldani. (Itt a WP-nél például egy bővítményt ad, amit feltöltesz a weboldaladra, és kész is a telepítés.) Ha egyedi fejlesztésű weboldallal dolgozol, akkor kelleni fog a fejlesztőd a pixel megfelelő bekötéséhez – ez általában nagyobb szívás, volt olyan, amikor egy ügyféllel fél évig nem tudtunk jól mérni, mert a fejlesztő bénázott.

Miért mérj mindent (is)?

 • A Facebook optimalizál arra az eredményre, amit te megcélzol. Ha eladni szeretnél, érdemes (a legtöbb esetben) konverziós hirdetéssel ezt megpróbálni – így a kék ‘nagytestvér abban próbál segíteni, hogy minél több eladásod jöjjön. Ilyenkor nyilván nem érdemes weboldal forgalomra optimalizálni a hirdetéseid.
 • Tudni akarod, hogy melyik hirdetésed hozta a legolcsóbb vásárlásokat. Lehet, hogy az drágább kattintást hozott, de a jobb szöveg / célzás miatt magasabb elköteleződést is.
 • Tudod, ki a legértékesebb célközönséged? Aki majdnem vásárolt – őket kosárelhagyóknak nevezzük. A kosárelhagyókat Facebook pixel nélkül NEM fogod tudni megcélozni.

A kosárelhagyókkal pedig el is jutottunk a célközönségekhez…

Célközönségek a Facebook hirdetéseidnél

Oké, van jó kampánycélod, mi szokott a következő hiba lenni?

A célközönségek rendezetlensége.

Először is szükséged lesz egyéni és hasonmás célközönségekre is. Ha ezekről most még nem tudod micsoda, az nem gáz, csak senki nem fog tudni kimagasló eredményeket elérni ezek használata nélkül – szóval ezt írd fel magadnak, hogy a cikk elolvasása után jöhetnek az egyéni és hasonmás célközönségek.

Ha online szeretnél értékesíteni, mindenképp szükséged lesz mérőeszközökre – amit az előző pontban már részletesen kifejtettem.

Mik a legjobb egyéni és hasonmás célközönségek, akiket meg szeretnél mindenképp célozni majd a hirdetéseiddel? Néhány példa ezek közül, a teljesség igénye nélkül:

 • Kosárelhagyók az utolsó 3 napban
 • Weboldal látogatók az elmúlt 30 napban
 • Facebook aktivitást mutatók az elmúlt 30 napban
 • A weboldal látogatóidnak a top 5%-a, és ennek a hasonmás célközönsége (top 5% = az 5%, aki a legtöbbet töltötte a weboldaladon)
 • Vásárlók az elmúlt 180 napban, és ennek a hasonmás célközönsége
Ilyen sok pénz van a kosárelhagyókban. Ne hagyd az asztalon! (Forrás: Pixabay)

Rengeteg lehetőség. Temérdek pénzt hagysz az asztalon, ha nem használod ki a fenti célközönségeket.

Gondolj bele… Fogyó termékeket árulsz, és megcélozhatod azokat, akik minimum 30, maximum 180 napja vásároltak már a termékedből. Szerinted mi lesz az eredmény? Segítek… Olcsó újravásárlás. 🙂

Licitstratégia

A licitstratégia azért egy elég haladó téma, éppen ezért csak érintőlegesen szeretném érinteni.

Ha nem foglalkozol még hosszú ideje a Facebook hirdetéseiddel, akkor nem javaslom, hogy ezzel kezdd a fejlesztést.

Viszont ha már legalább 0,5-1 éve nyomod az ipart, akkor ideje kipróbálni.

A lényeg, hogy a kezdetekkor elég lesz egy legkisebb költség stratégia is, amíg kitapasztalod a dolgokat.

Ha pedig már foglalkoztál eleget a hirdetésekkel, teszteld le először néhány kisebb jelentőségű hirdetésnél (pl. cikk), hogy mi történik, ha beállítasz költségplafont, és maximum 20 ft / érkezési oldal megtekintés az, amit hajlandó vagy kifizetni. Nyugodtan kísérletezgess először ezeket a hirdetéseiden, utána pedig átviheted a tapasztalatot a legfontosabb hirdetéseidre is.

Az általános tanácsom a licitstratégiák kapcsán az, hogy először mindenképp kész marketingstratégia kell. Nem elég az, hogy „nekem minél olcsóbban kell egy kattintás” – és ki is fejtem miért.

Lesz olyan cikk, amelyiknél megér 80 forintot is egy kattintás Neked, mert stratégiailag olyan fontos, másiknál pedig ez az összeg csak 22 forint lesz – ennek a megértéséhez komoly analitikai elemzés szükséges.

Kreatív a hirdetésedhez

A kreatív témájához három fontos tényező van: Teszt, teszt, teszt!

Szerencsére a dinamikus kreatív már megengedi, hogy egyszerre használj egy hirdetésnél

 • 10 fajta képet
 • 5 fajta főcímet
 • 5 fajta elsődleges szöveget
 • és akár 5 fajta gombot is (2-3, amit itt max ajánlok)

Ez alsó hangon is többszáz kreatív, egybe csomagolva, de hamar rájössz, hogy akár 1000 fajta is lehet.

Mindig azt szoktam mondani, hogy marketinges vagyok, nem Nostredamus. Fogalmam sincs, hogy A, B, vagy C kreatív teljesít majd jobban.

Na jó, tippem azért nyilván szokott lenni, de ez bőven nem 100%-ban jön be – persze egyre jobb az arány szerencsére.

Ha nekem több éves tapasztalattal nem egyértelmű, hogy melyik kreatív fog működni, akkor felejtsd el, hogy 1 képpel, és 1 szöveggel elindíthatsz egy hirdetést.

LÉGY KREATÍV! 🙂

Összefoglalás

Láthatod, hogy rengeteg oka lehet, ha nem működnek a hirdetéseid.

Ahogy mondani szoktam az ügyfeleimnek: Gyakori, hogy csak a rutin hiánya miatt nem mentek igazán jól korábban a hirdetéseik (mielőtt elkezdtünk dolgozni), hiszen ha valaki autodidakta módon tanulta ezt meg, és csak ritkán foglalkozik vele, nagy kihívást jelenthet az állandó változások miatt.

A Facebook napi szinten fejleszti a rendszerét, így valamit muszáj tenned, hogy képben maradj, és nagy profitod legyen ebből a platformból, megoldás erre:

 • Hasonló blogok, cikkek olvasása
 • Időnként elmenni egy tanácsadásra olyan szakértőhöz, aki napi szinten dolgozik fiókokon (hozzám heti szinten jönnek olyan vállalkozók, akik maguknak kezelik a hirdetéseket, de szükségük van egy új nézőpontra)
 • Ha pedig megérett arra a dolog, a kiszervezés is szóba jöhet

Ha úgy látod, szívesen kiszerveznéd a hirdetéseket, vedd fel velünk a kapcsolatot, és töltsd ki az űrlapot:


.

További blog bejegyzéseink