[Esettanulmány] Így feleztük meg egy helyi vállalkozás Facebook hirdetési költségeit – néhány hét alatt

A legtöbb vállalkozásnak kihívást jelent, hogy hogyan hozzanak ki még többet a jelenlegi hirdetési keretükből – vagy hogyan csökkentsék azt úgy, hogy ugyanilyen eredményeket hozzon. Ebben a cikkben pontos adatokkal megmutatom, hogyan csökkentettük a felére egy művészeti kurzusokat tartó ügyfelünk hirdetési költségeit a felére – miközben a részvétel aránya nem csökkent semennyit!

Vállalkozóként biztos tudod már, hogy miért érdemes a Facebook hirdetési felületét használnod.

Ha egy kicsit értesz hozzá, és bejegyzés kiemelés helyett használtad már a hirdetéskezelőt, akkor megtapasztalhattad: a Facebookon gyakorlatilag fillérekből is el tudod érni a célközönséged –a növekvő hirdetési árak ellenére is!

A Facebook hirdetéseket gyakran a főzéshez hasonlítom: Főzni bárki tud, csak nem mindegy, hogy a tojásrántotta szinten vagy, vagy éppen fecskefészeklevest levest készítesz napi szinten (igen, ilyen létezik). 

Nézzük meg, milyen hirdetések voltak, mielőtt elkezdtünk a hirdetéseken dolgozni…

Mielőtt elkezdtünk a hirdetéseken dolgozni

2018 márciusban kezdtünk egy ezzel a művészeti iskolával együtt dolgozni, mert szerették volna, ha többen jönnek a tanfolyamokra, vagy olcsóbb lesz egy jelentkező.

Szerencsére volt már egy kialakult többezres (majdnem 10 000 fős) közösség, amire lehetett is építeni (erről majd később, a célközönség résznél).

Mielőtt elkezdődött volna a munka érdemi része, ránéztem a hirdetésekre, és meglepve tapasztaltam:

Előttünk csak bejegyzéskiemeléssel is jöttek rendesen a tanfolyamokra…  Vagyis volt bőven tartalék a hirdetésekben, hiszen gyakran ezekre a hirdetésekre nagyon drágán jöttek az interakciók (likeok, kattintások)

Itt a bejegyzéskiemelés alatt nem a “boost post” gomb nyomkodását értem, a hirdetés a hirdetéskezelőből történt, azonban kizárólag meglévő hirdetésekkel operált a cég előttünk.

Látszik, hogy az iskola erre a kreatívra rengeteg pénzt költött el, és ez minden kurzusra jellemző volt a múltban. A 953 reakció nem sokat ér, ha eredményeket nem tudunk mellé társítani – like-ból pedig még mindig nem tudunk kenyeret venni 

Tehát korábban az volt a jellemző, hogy egy kép, egy szöveg, egy célközönség – és ráöntünk egy valag pénzt (erre 70-80 ezer forintot).

Jelentkezési arányokat nem ismerek, azonban a 40 ft/post engagement és a 99 Ft/link click még 2018-ban is gyenge eredménynek számítana, pedig 2016 óta nagyjából 3x lett a hirdetések ára Facebookon.

Hogyan érhetsz el LÁTVÁNYOS javulást – azaz hogyan álltunk neki a munkának?

Általában egy vállalkozónak annyi dologgal kell foglalkoznia, hogy nagyon nehéz mellette még a Facebook hirdetésekbe is beletanulni – ráadásul ez egy olyan felület, ami folyamatosan változik.

Legyünk reálisak: ha virágboltom lenne, én se tudnám napi szinten tartani a lépést a legújabb Facebook hirdetési lehetőségekkel.

Kiadnám egy cégnek, vagy felvennék valakit – attól függ, mi támogatja jobban a stratégiámat és a fejlődést.

🙂

Van azonban néhány egyszerű(bb) lépés, aminek segítségével sokat javíthatsz a hirdetéseid hatékonyságán – már Te magad is. Utána meg jöhet az ügynökség, vagy az alkalmazott 

A hirdetés célja

Elsőként mindig a hirdetés célját kell beállítani a Facebook hirdetéskezelőjében, amikor épp készülsz megváltani a világot egy kampányoddal.

Mi 3 fő hirdetéscélt használunk a leggyakrabban: Konverzió, Forgalom, Aktivitás.

A konverziós hirdetések az összes olyan hirdetéshez szuperek, ahol a célod az, hogy valamilyen konverziót elérjen a célközönséged. (Milyen evidens.) Azonban van itt egy fontos trükk: Ha egy adott konverzióból túl kevés történik egy bizonyos idő alatt (becslések szerint ha 30-50 alatt van hetente), akkor a Facebook nem tudja elég jól az alapján optimalizálni a hirdetésed.

Mit jelent ez konyhanyelven? A Facebook nem tanul abból, ha konverziós hirdetésed van és heti ketten vásárolnak belőle (ha a célkonverzió a vásárlás). Érdemes ilyenkor vagy kisebb célkonverziót beállítanod (kosárba tétel, feliratkozás), vagy más célú hirdetést létrehoznod.

Mi a művészeti iskolánál szerencsére megengedhetjük magunknak, hogy a jelentkezés legyen a konverzió, mert a legutóbbi hónapban például 100+ sikeres regisztráció jött be hirdetésekből. Ez segít a Facebooknak kitalálni, hogy milyen típusú emberek a potenciális vásárlóink, és így nekik gyakrabban mutatja a hirdetéseket.

A forgalom típusú hirdetésekről elég egy fontos dolgot megjegyezned: Arra való, hogy minél több forgalmat terelj a weboldaladra. Azt szeretnéd, hogy kattintsanak egy hirdetésednél a linkre? Szuper, erre a hirdetésre van szükséged.

Az iskolánál olyan hirdetéseknél használjuk, ahol a cél, hogy minél többen menjenek rá a kurzus oldalára, hiszen ott már könnyű lezárni a látogatókat.

Aktivitás. Minden ami like, comment, share. Egy futó kampányba nagyszerűen be lehet építeni aktivitás típusú hirdetéseket. Egy like nagyon kicsi elköteleződést igényel, viszont azokat, akik kedveltek egy adott posztot, már meg is tudod célozni egy cikkel! (Ez haladó technika, de mindjárt kitérek rá a célközönségeknél.)

Célközönség

A varázslat azonban nem csak a hirdetés céljánál szükséges, hanem a célközönség beállítása is kényes kérdés. 

Az, hogy csak érdeklődés alapú célközönségeket használsz, egy nagyon ALAP szint. Az egyik oka annak, hogy megsokszoroztuk az eredményeket, az, hogy elkezdtünk különböző HALADÓ célközönségeket használni. Erre néhány példa:

 • Az oldal kedvelőit megcélozni nagyon nagy lehetőség! Ahogy korábban már említettem, a művészeti iskolának egy többezres bázisa volt már, így az első hirdetéseket is tudtuk már a kedvelőkre célozni. Sokkal jobb eredményeket értünk el, mint egy idegenekből álló közönséggel, mert ők már ismerték a brandet, tudták, hogy mire számíthatnak az iskolától.
 • weboldal látogatói, és ennek különböző kombinációja. Sokkal könnyebben tudsz eladni olyanoknak, akik már érdeklődtek, mint azoknak az embereknek, akiknek teljesen ismeretlen vagy.
 • Hasonmás célközönségek. Tudtad? Az a legnagyobb érték a folyamatos hirdetésben, hogy létrejön egy olyan remarketing célközönség, akiknek létrehozhatod a hasonmás célközönségét. Egy hasonmás célközönség általában 50 000 emberből áll (1% hasonlóság), és a fő tulajdonsága, hogy az emberek nagyon hasonlítani fognak benne az alap célközönséghez. Vegyük például a weboldalad látogatóit. Ha hozzájuk hasonló emberekre tudnál célozni, sokkal olcsóbban tudnál eladni… Szerencsére erre van lehetőség!
 • Akik BÁRMILYEN interakciót mutattak Facebookon az utolsó 7 napban. Kampányolsz? Akkor ezt a célközönséget MUSZÁJ használnod, hogy eredményeket érj el. Legutóbb, amikor prémium tréninget tartottam, én is ilyen hirdetésekkel töltöttem meg az üres helyeket.

Licit stratégia

Szintén haladó téma, ezért csak érintőlegesen szeretnék beszélni a licit stratégiáról.

Nem sok cikket találsz magyarul az interneten a licit stratégiáról, nem véletlen: a legtöbben a Facebook oldal létrehozásánál elakadnak, ezért fölösleges nagy mennyiségben haladó tartalmat gyártani.

Ha már kimaxoltad a célközönségek, kreatív, és cél részt, érdemes a licitálással elkezdened foglalkozni. Addig mindenképp hagyd automatikus liciten a hirdetéseid.

Melyik hirdetéstípusnál lehet a legtöbbet nyerni egy jó licitstratégiával? Forgalom típusúnál. Fizess CSAK akkor, ha kattintanak az adott hirdetésedre!

Kreatív

Mi a baj azzal, hogy ha csak egy kreatívot használsz? Röviden erre az a válasz, hogy – ha egyáltalán jó az a kreatív – akkor nagyon hamar kiég. Ha rossz, akkor pedig ki sem derül, mert nem fogod tudni mihez hasonlítani.

A leghamarabb azzal tudsz többszöröset javítani a hirdetéseiden, ha a kreatívot elkezded tesztelgetni. Ez azonban erőforrás-igényes, de mindenképp megéri.

Szinte mindenen tudsz javítani a kreatívon, és tökéletes hirdetés egyébként sincs, de nézzük át elemenként:

Tehát minden egyes Facebook hirdetésnél négyféle dolgot tudsz összesen letesztelni:

 1. A szöveget
 2. A hirdetés képét
 3. A címsort
 4. A gombot

Tegyük fel, hogy minden egyes elemből csak kétfélét szeretnél kipróbálni:

 • Egy rövid, velős és egy hosszú, magyarázós szöveget
 • Egy célközönséget ábrázoló és egy meghökkentő képet
 • Egy nagykönyvbe illő és egy barátságosabb címsort
 • Egy további információ és egy vásárlás gombot

Ez 2*2*2*2=16 kreatív.

Egy Facebook hirdetésnél pedig érdemes általában:

 • Kétféle szöveggel megpróbálnod, ha még nem csináltál hasonló hirdetést
 • 6 képet választanod, hiszen ennyit enged a Facebook hirdetéskezelője
 • 2-3 címsort kipróbálnod
 • 2-3 gombot kipróbálnod

Ez minimális becslés szerint is 2*6*2*2=48 kreatív. Azért mégiscsak 48x több esélyed van beletalálni a tutiba, mint egy kreatív esetén. 

Költségek

Persze, ez szuper, hogy jó eredményeket lehet elérni Facebookon, de mennyit érdemes költenem? 

– merülhet fel benned a kérdés, jogosan.

Ha megtanulsz profin hirdetni, akkor akár már napi 500-1000 forint hirdetési költséggel is érdemes elindulni, ami ugye havi szinten 15-30 000 Ft lesz. Cégként ez az összeg nagyon alap, hogyha szeretnél eredményeket elérni és/vagy fejlődni.

Amíg ennyit költesz hirdetésekre, addig biztosan nem érdemes kiadnod a hirdetéskezelést, mivel nagyobb lesz a havidíj (40-60 ezer forint), mint maga a hirdetési büdzséd.

Íme egy pontos összehasonlítás arról, hogy mennyit költött a művészeti iskola előttünk, és most velünk. Azért érdemes ilyenkor az évből ugyanazt a több hónapos időszakot kiragadni, mert ez adhat a legjobb összehasonlítási alapot:

Tények: 

 • 30%-kal csökkent a hirdetési költség, ami ekkora volumennél már igenis számít
 • A jelentkezők száma sokkal nőtt
 • Évente 2-4x lesz a Facebookon a hirdetések ára, mert egyre fogynak a helyek a hírfolyamban, és egymással is versenyzünk minden egyes felhasználói érintésért. Ha csak kétszeres növekedéssel számolunk 2017 és 2018 között (ami elég szolid becslés), akkor érdemes feleznünk az idei (vagy dupláznunk a tavalyi) időszak hirdetési költségét. Ebből kijön, hogy nagyjából sikerült harmadolnunk az iskola hirdetési költségeit egy év alatt  a cikkben említett módszerekkel (és persze sok tapasztalattal). 

Konklúzió

Tudom, hogy ez elsőre rengeteg teendőnek tűnik, ezért általában azt szoktam javasolni, hogy lépésenként érdemes beletanulni a dolgokba.

 1. Mentsd le magadnak ezt a cikket, és vedd elő legközelebb, ha hirdetést szeretnél készíteni.
 2. Érdemes elkülönítened Facebook hirdetésekre keretet a következő időkben. Az első időszak a tesztelésről, próbálgatásról fog szólni.
 3. Fusd át még egyszer a cikket, majd hozd létre a hirdetést! Az első biztos, hogy nem lesz tökéletes, de ez teljesen általános – ne ijedj meg, ha nem hozza a várt eredményt!
 4. Ha már készítettél pár hirdetést, akkor próbálj elmerülni egyesével a részletekben. Én így csinálnám, ha most akarnám megtanulni. Először foglalkozz például a tökéletes céllal, majd a célközönségekkel babrálj – és így szép fokozatosan a végére fogsz érni.

Fontos, hogyha beletanulnál ebbe az egészbe, akkor érdemes kitalálnod egy stratégiát. A stratégiában játszd végig fejben a lépéseket, amelyek során ismeretlenből elér valaki a top vásárló kategóriáig!

Milyen lépésekre lesz szükség? Milyen tartalmakat, hirdetéseket kell látnia egy ismeretlennek, és milyet egy olyannak, aki imádja a céged? Ezeket zongorázd végig magadban…

Ez most rengeteg munkának tűnhet, de jegyezd meg: ha könnyű lenne, mindenki jól csinálná…

Ki segíthet ebben?

Szeretnél segítséget? Nemrég megkérdeztem a cikk főszereplőjét (a művészeti iskola tulajdonosát), akivel pont most hosszabbítottunk szerződést, hogy mit gondol, mennyire hatékonyak a hirdetéseink… Íme a válasz: 

2018 tavasz óta dolgozunk Marcellal. Tevékenységünk nem egy egyszerű dolog, aki nincs benne, annak energiát kell belefektetni, hogy átlássa. Művészeti tevékenység, ami teljesen más mint egy termék értékesítése. Mindazonáltal együttműködésünk abszolút sikeresnek mondható. A hirdetési költségeink a felére csökkentek, az eredményeink számíthatóak, a célközönséget folyamatosan bővítjük és a költségeink végre megtérülnek!

Kosiczki Zsuzsannna
ART Center tulajdonos

Ha megadod az elérhetőségeid itt alul, akkor 48 órán belül én (Marcell) keresni foglak a részletekkel kapcsolatban!

Töltsd ki az űrlapot itt:


.

További blog bejegyzéseink