Közösségi média marketing 2020-ban: ezeket a platformokat véletlenül se kerüld ki!

A közösségi média és az online marketing fogalma mára szinte teljesen összefonódott a köztudatban. Nem véletlenül persze, hiszen a közösségi platformokban rejlő hirdetési lehetőségek az elmúlt évtized folyamán alapjaiban forgatták fel a marketingről korábban kialakult elképzelésünket.

Rengeteg olyan eszközt adtak a vállalkozások kezébe, melyekkel kreatív, interaktív módon juttathatják el üzenetüket célközönségükhöz. Ezek nélkül a módszerek nélkül pedig mára elképzelhetetlenné vált egy sikeres kampány felépítése.

Most megmutatom, online marketing szempontjából miért rejlenek különösen értékes lehetőségek a közösségi médiában, és megismerheted azokat a felületeket, melyek mellett egy sikeres vállalkozásnak 2020-ban sem szabad szó nélkül elmennie.

Miért fontos a közösségi média marketing?

A közösségi média elterjedésének egyik legfontosabb hozadéka, hogy teljes mértékben felforgatta a marketingkommunikáció korábban ismert modelljét. A televízió, az újságok és a hirdetőtáblák által lehetővé tett egyirányú kommunikációval szemben megnyitotta a kaput a kétirányú kommunikáció, azaz az interaktivitás felé.

A közösségi platformoknak hála, a potenciális ügyfelek közvetlen kapcsolatba léphetnek a márkákkal, azonnali visszajelzést küldhetnek feléjük termékeiket, szolgáltatásaikat, vagy épp az online felületeken közzétett tartalmaikat illetően. Kommentálhatják, véleményezhetik, megoszthatják azokat ismerőseikkel.

Az interakció ilyen szintű lehetősége pedig nagyban hozzájárul az elérések növeléséhez. Ezért van az, hogy a közösségi oldalak az online marketing szempontjából értékes felületet jelentenek vállalkozásoknak.

Fontos azonban tudni, hogy a közösségi média korántsem statikus dolog. Folyamatosan mozgásban van, népszerű platformjai folyamatosan változnak, megújulnak. A trendek jönnek-mennek, így sokkal nehezebb lépést tartani az aktuálisan felkapott megoldásokkal. Ami tavaly működött, idén már nagy valószínűséggel számít idejétmúltnak.

Ideje tehát, hogy a számok mögé nézzünk, és megvizsgáljuk, 2020-ban mely közösségi felületek azok, amiket mindenképp érdemes stratégiád részeként integrálnod, ha hatékony online kampányt szeretnél építeni.

Facebook marketing

A Facebook neve sokak számára egyet jelent a közösségi média fogalmával. Az elmúlt évtizedben gyakran hallhattuk azt a kijelentést, hogy „aki nincs fent a Facebookon, az nem is létezik.” Ez mára azért némileg megváltozott, hiszen a platform valamicskét veszített a népszerűségéből, azonban tagadhatatlan, hogy továbbra is az online kampányok egyik legfontosabb alapköve.

Elcsépeltnek tűnhet, de egy jól irányzott Facebook kampány üzenete továbbra is rengeteg emberhez jut el, és megannyi új követőt, illetve aktív ügyfelet szerezhet vele egy vállalkozás. Éppen ezért hatalmas hiba lenne, ha kihagynád online marketingstratégiád építőkockái közül.

Mivel a Facebook fejlesztői is érzik, hogy haladniuk kell a korral, így a platform egyre több lehetőséget kínál a cégeknek, annak érdekében, hogy minél kreatívabb kampányokat futtathassanak. Az idei évben például a szakértők szerint a lokálisan pozícionált reklámok mellett a videós kontent lesz az, amivel egy vállalkozás képes lehet igazán nagyot dobni és sok követőt szerezni.

Instagram marketing

A Facebook után talán a legnépszerűbb közösségi felület a fotók és rövid videók megosztására szolgáló Instagram, mely 2020-ban ünnepli a tízedik születésnapját. Felhasználóbázisa folyamatosan növekszik, és a fiatalabb korosztály mellett egyre felkapottabbnak számít az idősebb, 40-50 közötti felhasználók körében is.

  • Az Instagram vonzereje leginkább a vizualitásban rejlik. A felhasználók könnyen befogadható, gyorsan emészthető tartalmakat kapnak, a képek és videók mesélnek rövid történeteket. Éppen ezért ezen a felületen a kreatívabb, termék vagy emberközpontú reklámok azok, melyek leginkább működőképesek.

Az elmúlt években rengeteg cég fedezte fel az Instagramban rejlő lehetőségeket. Az Instagram Stories-ban publikált, 24 óra után eltűnő tartalmak például lehetővé teszik a cégek számára azt, hogy exkluzív, soha vissza nem térő(nek tűnő) tartalmakat publikáljanak, ezzel is fenntartva a követők folyamatos figyelmét.

De a cégek a saját profil létrehozása és a rendszeres posztolás mellett gyakran indítanak olyan kampányokat is, melyek a felhasználók körében népszerű influencerekre támaszkodnak.

TikTok marketing

A TikTok egy relatíve friss, ám annál népszerűbb felület a közösségi alkalmazások piactrerén. A rövid videók megosztására szolgáló applikáció 2017-ben, a Musical.ly nevű alkalmazás utódaként indult. Azóta pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A TikTok közönségének nagy része egyébként tinédzserekből és fiatal felnőttekből áll, de manapság már nem ritkán találkozhatunk felnőtt korú, aktív felhasználókkal is.

Az elmúlt időszakban éppen ezért egyre több vállalkozás fedezi fel a TikTokban és influencereiben rejlő lehetőségeket. És egyre többen készítenek kifejezetten olyan tartalmakat, melyek ezen a platformon célozzák meg a potenciális vásárlóerőt.

Amit azonban fontos tudni, hogy a tapasztalatok szerint azonban a direkt hirdetések itt nem igazán működőképesek. A cégeknek sokkal inkább érdemes kreatív, az oldal népszerű felhasználói által készített zenés-táncos videók tematikájába illő reklámokkal próbálkozniuk.

Youtube marketing

Mint azt már az Instagram esetébe is említettük, napjaink online világában a legnagyobb úr a videós kontent. Nem véletlenül, hiszen a rövid videók jóval gyorsabban, több átadására képesek, ráadásul hatékonyabban ragadják meg a potenciális ügyfelek figyelmét, mint az írott szó. A legismertebb videómegosztó,a Youtube előnyeit éppen ezért a vállalkozások már jó ideje kezdik felismerni.

  • A fizetett hirdetések mellett egyre népszerűbbek a kreatív tartalmak, és ma már egyáltalán nem ritka, hogy egy vállalkozás termék- vagy cégbemutató videókat, esetleg tevékenységét bemutató vlog videókat készítsen.

A videós kontent ugyanis egyszerre lehet a figyelemfelkeltés, az információátadás, illetve a meggyőzés hatékony eszköze. Éppen ezért, ha még nem gondoltál arra, hogy saját, céges Youtube-csatornát indíts, 2020-ban ennek épp eljött az ideje!

WhatsApp

Az egyik legnépszerűbb mobilos üzenetküldő alkalmazás, mely lenyűgöző letöltési számainak köszönhetően az elmúlt években egyre több hirdető figyelmét kelti fel.

  • Nem véletlenül, hiszen a WhatsApp-ot több, mint 180 országban nem kevesebb, mint 2 milliárd ember használja havi szinten. Ezáltal jelenleg a világ legnagyobb letöltés-számmal rendelkező applikációja, mely a Facebookot és az Instagramot is simán maga mögé utasítja.

Annak ellenére viszont, hogy egyre több cég tűnik fel a WhatsApp-on, az alkalmazás marketingszempontból még aránylag kiaknázatlan területnek számít. Bizonyos felmérések szerint ugyanis a regisztrált felhasználóknak mindössze 7%-át teszik ki azok, akik online reklámfelületként használják.

Pedig a WhatsApp egy kis kreativitással rengeteg lehetőséget rejt magában, és rajta keresztül rengeteg új, potenciális ügyfélhez juttathatod el üzeneted.

LinkedIn

A LinkedIn egy kifejezetten szakemberek számára tervezett közösségi háló, melyet a cégek főként professzionális kapcsolatépítésre használnak. Funkciója tehát már önmagában is alkalmassá teszi a marketingcélokra. A LinkedIn-t ugyanis több, mint félmilliárd szakember használja világszerte, így még annak ellenére is kiváló felület, hogy sokan nem gondolnak rá online kampányuk felépítése során.

  • Abban az esetben azonban, ha üzenetünket profi üzleti partnerekhez szeretnénk eljuttatni, talán nincs is hatékonyabb felület, mint a LinkedIn, mely az elmúlt időszakban egyre több lehetőséget kínál a hatékony kampányok lebonyolítására. Az organikus jelenlét mellett több hirdetési opció közül is választhatunk.

Üzleti profilunkkal a klasszikus reklámok mellett többek közt szponzorált tartalmakat vagy videóhirdetést is futtathatunk. Amennyiben pedig nincs kapacitásunk arra, hogy a hirdetések létrehozásával bajlódjunk, a LinkedIn Marketing Partner Ads program keretén belül akár ki is szervezhetjük őket a különböző hirdetéstechnikai és tartalomgyártási megoldásokat kínáló LinkedIn partnereknek.

Rugaszkodj el a Facebook-tól és fedezd fel a lehetőségeket

Mint ahogy láthatod, a közösségi média marketing jóval többet jelent egy Facebook-oldal és néhány Instagram-hirdetés létrehozásánál. Ha kilépsz a komfortzónádból, annyi új, potenciális ügyfelet érhetsz el, amennyire korábban nem is számítottál volna.

A fentebb említett lehetőségek ráadásul csak a jéghegy csúcsát jelentik, hiszen ha szeretnél mélyebbre ásni, még több olyan specifikus platformot találhatsz, melyek hatékonyak lehetnek egy adott célcsoport elérésében.

Ha azonban a fentebb említett lehetőségek közül választasz, biztos lehetsz abban, hogy nem nyúlsz mellé, és üzeneted az online tér útvesztőiben is hatékonyan célba talál majd célközönségednél.

További blog bejegyzéseink